Vegetariánská strava - mýty a fakta

Vegetariánská strava - mýty a fakta

Vegetariánská jídla i strava se stává čím dál více oblíbená, avšak častou otázkou zůstává, je vegetariánská strava plnohodnotná? Odpověď zní ano. Pokud je vhodně naplánovaná, vegetariánská ale i veganská strava může být zdravá, nutričně vyvážená a může poskytnout zdravotní přínos v prevenci a léčbě některých chorob.

 

Okolo vegetariánské stravy koluje však stále spoustu mýtů.

 

Mýtus 1: Pro vegetariány a vegany je obtížné získat dostatek bílkovin.

Maso je  často vnímáno jako jediný zdroj bílkovin, avšak i v rostlinné stravě najdeme dobré zdroje bílkovin, které obsahují více vlákniny a méně tuku než je tomu u masa. Existuje mnoho univerzálních rostlinných zdrojů na bázi bílkovin, které patří do zdravého a plnohodnotného jídelníčku: luštěniny (fazole a hrách), sójové výrobky, celozrnné obiloviny, ořechy a pro lakto-ovo vegetariány také mléčné výrobky a vejce. Vegani by měli konzumovat více bílkovin, než je v mase či v mléčných výrobcích, jelikož protein z celých zrn a luštěnin má nižší stravitelnost než u živočišných bílkovin (rostlinné potraviny jsou uzavřeny v celulóze buněčných stěn, které jsou těžko stravitelné a vstřebatelné). 

 

Mýtus 2: Chcete-li mít silné kosti, musíte kozumovat mléko a mléčné výrobky.

Mléko a mléčné výrobky nejsou jediným zdrojem vápníku. Kvalitním zdrojem vápníku je například kapusta, brokolice, květák,sezamová semínka, mák či tofu. Pro zdraví kostí je však kromě vápníku také důležitý vitamin D (pobyt venku na sluníčku, fortifikované potraviny) a bílkoviny. 

Pokud se vzdáte i mléčných výrobků, ujistěte se, že dostanete doporučenou denní  dávku vápníku (1000 mg) - příjmem zeleniny po celý den a výběrem obohacených potravin vápníkem ("ne-kravská" mléka, obiloviny, pomerančový džus a tofu). Kromě vápníku, vitaminu D a bílkovin, také nezapomeňte na cvičení zatěžující skelet, jako je například jóga, běh, chůze a silový trénink.

 

Mýtus 3: Konzumace sóji zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu.

Pro vegany a vegetariány je sója a sójové výrobky snadným způsobem, jak docílit kvalitního příjmu bílkovin a vápníku. Souvislost konzumace sóji a rakoviny nebyla prokázána. Do jídelníčku je dobré zařadit sojové boby, tempeh, edamame a tofu.

 

Mýtus 4: Vegetariánská strava není vhodná pro těhotné ženy, děti nebo sportovce.

Dobře plánovaná vegetariánská nebo veganská strava může zabezpečit nutriční potřeby lidí ve všech etapách života, včetně těhotných čí kojících žen, dětí a sportovců. Je však důležité plánovat a počítat, poradit se s odborníkem. Například těhotné ženy by měly jíst potraviny bohaté na železo a vitamin C (zvyšuje absorpci železa). Železo se totiž nevstřebává dobře z rostlinných zdrojů. Zkuste například tyto kombinace železa a vitaminu C: fazole a salsa či brokolice a tofu.

Nezapomínejte tedy, že kojenci, děti či dospívající jsou rizikovou skupinou, která má zvýšenou potřebu všech živin. Tyto potřeby mohou být obvykle splněny v případě, že strava poskytuje dostatek kalorií a rozmanitost potravin a jsou tak splněny požadavky nejen příjmem energie, ale také příjmem vitaminů a stopových prvků.

 

Mýtus 5: Je vegetarián, jí zdravě.

Být vegetariánem či veganem neznamená automaticky stravovat se dobře a být zdraví. Některé sušenky, hranolky, veget. burgery a slazené cereálie můhou být také vegetariánská jídla a mají vysoký obsah cukru či nezdravých tuků.

 

 

 

http://www.eatright.org/resource/food/nutrition/vegetarian-and-special-diets/building-a-healthy-vegetarian-meal-myths-and-facts