Strava jako prevence Alzheimerovy choroby?

Strava jako prevence Alzheimerovy choroby?

Alzheimerova choroba patří stále k onemocnění, u kterého se neví jasná příčina a neexistuje lék, který by pacienty s touto nemocí uzdravil. Právě proto vzniká velké množství studií, které zkoumají, jak tomuto onemocnění předcházet.

Prevencí tohoto onemocnění je i správná výživa. Pozitivní výsledky na snížení rizika tohoto onemocnění, ale i progresi či úmrtnost, měly potraviny bohaté na antioxidanty. Pravě antioxidanty bojují s tzv. volnými radikály, což jsou látky, které nás obklopují vně (znečištěné prostředí, cigaret. kouř, nesprávná příprava jídla atd.), ale i uvnitř nás (při metabolismu). Mezi potraviny bohaté na antioxidanty patří bobulovité plody, zelenina (hlavně zelená a oranžová), ovoce a luštěniny. A také zelený čaj či káva. Kladné výsledky byly zaznamenány také u omega-3 mastných kyselin.

Není tedy divu, že pozitivní vliv byl také prokázán u "Středomořské stravy", která primárně obsahuje ovoce, zeleninu, fazole, ryby, olivový olej a průměrné množství vína, mléčných výrobků a malé množství masa.

Mnoho studií se také zabývají vlivem kyseliny listové a vitaminu B6,B12, které snižují hladinu homocysteinu v krvi (aminokyselina, jejíž hladina v krvi je u nemocných zvýšená), avšak zda-li suplementace těmito vitaminy sníží riziko onemocnění, stále není jasné.

Rada zní: Dbejte na stravu bohatou na antioxidanty a vitamin B. A nezapomeňte na fyzickou a duševní aktivitou, spolu se sociálními interakcemi.. Tak bude mít každé onemocnění horší přístup:)

http://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/101/benefits-of-healthy-eating/arresting-alzheimers.aspx