Potravinové alergie a intolerance

Potravinové alergie a intolerance

Každým rokem přibývá lidí, kteří mají potravinové alergie a potravinové intolerance. Tyto dva pojmy se však často zaměnují, tak tedy jak to je.

Nejprve tedy potravinové alergie, ty nastávají ve chvíli, když váš imunitní systém reaguje na určité látky v potravinách (obvykle proteiny) a vaše tělo je detekuje jako škodlivé. Tělo začne s cizorodou látkou bojovat a spouští řetězovou a "přehnanou" reakci. Příznaky se mohou objevit během několika minut, mohou být mírné (jako je výtok z nosu nebo svědění očí) až těžké, kdy mouhou být až život ohrožující. Jedná se tedy o abnormální imunitní reakci, při které tělo tvoří protilátky.

Potravinová intolerance není to samé jako potravinová alergie. Nejedná se o imunitní reakci a nevznikají protilátky. Potravinové intolerance mají různé příčiny. K nesnášenlivosti dochází, když vaše tělo není schopno strávit (nejčastěji chybí enzymy) určitou složkou potravy, jako je například laktóza (cukr přítomný v mléce). Příznaky intolerance bývají nepříjemné - břišní křeče nebo průjem, ale nejsou život ohrožující.

Mezi nejznámější intolerance patří laktózová, fruktózová, lepková nebo také intolerance na chemické látky přirozeně vyskytující se v potravinách - aminy, dusičnany, siřičitany.

 

Druhy potravinových alergií

U více než 170 potravin je známo, že způsobují potravinové alergie. Nicméně, z toho osm potravin tvoří 90 procent všech reakcí potravinové alergie:

1. Mléko
2. Vejce
3. Arašídy
4. Ořechy (vlašské ořechy, kešu)
5. Ryby (treska, losos, treska, tuňák, úhoř)
6. Korýši (krevety, humr, krab)
7. Sója
8. Pšenice

 

Křížová kontaminace

Lidé s potravinovou alergií nebo intolerancí se vyhýbají potravinám, o kterých ví, že jim způsobují nechtěné reakce. Velkým nebezepečím je tzv. křížová kontaminace, kdy se alergen dostane do potraviny, která je za normálních podmínek bezpečná. To se může stát především nedostatečnou hygienou a nesprávným pracovním postupem, kdy jsou předměty a nádobí kontaminovány např. z předešlého používání. Je tedy velice nutné dbát na hygienu, ale také na správné postupy při přípravě jídla. 

Pokud máte potravinovou alergii nebo nesnášenlivost, požádejte personál o opatrnost při přípravě vašeho jídla a zároveň tím také informujete o vašem problému.

 

Pokud máte potravinovou alergii nebo nesnášenlivost

Čtěte etikety. Výrobci mohou měnit ingredience výrobků bez předchozího upozornění, vždy zkontrolujte štítky, když si jídlo kupujete. Nezapomeňte, že i kosmetika a kosmetické výrobky mohou obsahovat běžné alergeny, jako je mléko, vejce, pšenice a ořechy.
Promluvte si s lidmi, kteří vám, vašemu dítěti či příbuznému připravují jídlo (pracoviště, školy, pečovatelské služby). Ujistěte se, že jsou si vědomi potravinové alergie u vás nebo u vašeho dítěte (a jsou schopni reagovat na nežádoucí učinky).

 

http://www.eatright.org/resource/health/allergies-and-intolerances/food-allergies/food-allergies-and-intolerances