Milovníci másla - čtěte

Milovníci másla - čtěte

Dlouho dobu se doporučovalo nahrazovat máslo rostlinnými oleji pro pozitivní kardiovaskulární účinky.

Nové výzkumy však ukazují,že konzumace rostlinných olejů s vysokým obsahem kyseliny linolové, nevedlo ke snížení onemocnění srdce a celkové úmrtnosti přesto, že se snížila hladina cholesterolu v krvi. Tyto výzkumy totiž znovu prozkoumávají staré údaje rozsáhlých epidemiologických studií, které zkoumaly vliv rostlinných olejů na hladinu cholesterolu a onemocnění srdce.

Vědci se domnívají, že konzumace rostlinných olejů může být horší pro zdraví než jezení másla.

Mezi oleje bohaté na kyselinu linolovou patří slunečnicový olej, sójový olej, světlicový olej a bavlníkový olej.

Proč právě oleje obsahující kyselinu linolovou vedou ke snížení cholesterolu, ale zhoršují nebo nesnižují riziko onemocnění srdce, to je předmětem pokračujícího výzkumu. Některé studie naznačují, že za určitých okolností může konzumace těchto olejů způsobovat zánět, což je známý rizikový faktor pro srdeční choroby. Dále mouho být na vině oleje chemicky upravené (procesem oxidace).

Jsem zvědavá na další výzkumy v téhle oblasti. 

Pro mě je to jasný závěr - "Všeho s mírou"