Chcete nakrmit své střevní bakterie?

Chcete nakrmit své střevní bakterie?


Abychom "nakrmili" střevní bakterie tlustého střeva, měli bychom mít v jídelníčku specifický druh vlákniny tzv. fruktany. Fruktany řadíme mezi prebiotika.

Střevní bakterie také ocení celulózu, nerozpustnou vlákninu, u které bylo prokázáno, že podporuje dobré střevní mikroby. Celulóza je často obsažena v částech potravin, které máme tendenci vyhodit - stonky brokolice, vláknité vrcholky pórku, slupky mrkve, spodní části chřestu a celeru. Nevyhazovat, spotřebovat!:)

Také cibule je dobrý zdroj fruktanu: průměrná délka řetězce fruktanu v cibuli je 26. (Čím je delší řetězec, tím větší je pravděpodobnost, že vlákno - řetězec přežije v našem zažívacím traktu).

Vaření jen trochu poruší cibulová vlákna. Avšak platí čím kratší řetěz, tím sladší jídlo, což je důvod, proč lahodně sladká karamelizovaná cibule, má pouze malý přínos fruktanových vláken.

Zde je seznam zobrazující množství fruktanů ve výběru potravin bohatých na vlákninu. Začněte pomalu přidávat potraviny bohaté na fruktany. Postupné zvyšování těchto potravin vám pomůže vyhnout se břišnímu nadýmání a plynatosti.

Potraviny s různým obsahem fruktanů.

Gramy fruktanů*

SUPER-bohaté 
47 g 1 c*. topinambur 
29 g 1/2 c. čekankový kořen 
10 g 1 pórek 
9 g 1 c. bílá cibule
6 g 1 c. maliny
6 g 1 artyčok
6 g 1 c. vařené fazole


DOBŘE-bohaté
3g 6 stroužků česneku
1g 1/2 c. pšeničné otruby
1g 1 nektarinky
1g 1 c. vodní meloun
1g 1 střední banán
1g 1 hruška

MÉNĚ-bohaté
0.7 g 1 c. borůvky
0.7 g 1 c. brokolice
0.3 g 1 c. kapusta

NE-bohaté

0 g rajče
0 g mrkev
0 g zelený salát


* Průměrný obsah fruktanů v gramech na syrové potraviny. Skladování, příprava, atd. Mohou ovlivnit fruktan obsah.

* 1 US cup - šálek = 237ml

Já si dám večer chleba s cibulí, ať mají  střevní "breberky" radost:)

http://mobile.eatingwell.com/nutrition_health/nutrition_news_information/top_fiber_rich_foods_for_good_gut_bacteria