Alzheimerova choroba a výživa

Alzheimerova choroba a výživa


V minulém článku jsem psala o prevenci, tentokrát píši o tom, jak se stravovat pokud trpíte AN či pečujete o osobu s tímto onemocněním.
U takto nemocných lidí, je důležité pokrýt potřebu živin, která s tímto onemocněním narůstá, proto ikdyž podle vás jí pacient "dostatečně" (stejně jako jí ostastní vrstevníci), přesto dochází k úbytku hmotnosti.
Navýšením celkového příjmu energie docílíme udržení tělesné hmotnosti a zároveň dochází ke zpomalení progrese samotného onemocnění.

Jak tedy navýšit energetický příjem?
Jídlo 5-6 denně (2-3 hodninové intervaly mezi jídly)
Přidáním tuku (vysoká enrgetická hodnota) - máslo, tučné mléčné výrobky, oleje
Tipy:
Pudingy s ovocem, ovoce se smetanou, mléčné koktejly, zmrzliny, šlehané tvarohy, vejce, oříšky, sušené ovoce, džusy, celozrnné pečivo (potřené olejem či máslem), kvalitní sušenky, vysokoprocentní čokoláda.

Jak navýšit příjem bílkovin?
U pacientů je nutné navýšit příjem bílkovin, a to více než u běžné racionální stravy.
Tipy:
Tvrdé sýry, tvarohy, vajíčka (zamíchat do polévky), mléko (kakao), přidávat i sušené mléko, oříšky (příklad posypat jogurt), luštěniny, maso, ryby, sójové výrobky.

Vhodné je také přidávat proteinové koncentráty (z lékaren) a navýšit tak příjem bílkovin:)
Jako doplněk běžné stravy (podávat po jídle, aby neovlivnila příjem běžné stravy) je u těchto pacientů vhodné zvážit sippingy (různé příchutě, podávat vychlazené, pít po douškách).

Důležité je vždy samozřejmě i samotné stolování - podpořit vizuální vzhled - barevnost jídla i talířků, vůně, klidné prostředí a trpělivost.

Snažte se připravit jídla tak, aby je nemocní mohli jíst sami rukama, jako vhodné jsou tzv. finger food recepty (dá se to připodobnit jednuhubkám).

Zdroj: ze zápisků přednášek na LFMU od MUDr. Miroslava Navrátilová

Foto: od www.vaclavbaca.cz